Help, mijn kinderen willen een huisdier!

“If having a soul means being able to feel love, loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans” – James Herriot

huisdier

Okay de titel geldt misschien niet voor iedereen, maar als je zelf een huisdier wilt raad ik je zeker aan om toch dit artikel te lezen! Ik ga jullie namelijk wat tips geven voor als je kinderen, of jijzelf, een huisdier willen.

Adopt don’t shop

Het is zover, je hebt besloten om voor je kinderen of voor jezelf een huisdier aan te schaffen. Je weet nu vast al of het een hond, kat, knaagdier, vogel, reptiel of vis wordt. Maar waar haal je die? Het meest voor de hand liggende is een dierenwinkel. Maar, dat raad ik je juist NIET aan! Bij een dierenwinkel zitten vaak jonge beestjes die eigenlijk nog niet bij hun moeder weg mochten. Ze komen vaak van een fokker af en je weet niet altijd honderd procent zeker het geslacht.

Ik raad je vooral aan om je toekomstige huisdier uit een asiel of opvang te halen. Je hebt hier vaak zowel jonge als oude beestjes zitten die dolgraag een nieuw huisje en baasje zoeken! Ook krijg je hier gelijk genoeg informatie mee over goede verzorging voor je dier. Meestal hoor je ook het verhaal van het diertje, hoe het terecht is gekomen bij dat asiel of die opvang en dan wordt je zelf ook ontzettend blij als je dan dat diertje gelukkig ziet rondlopen bij jou thuis! Dankzij internet heb je vast zo een asiel of opvang in de buurt gevonden waar wellicht jouw nieuwe maatje op je wacht!

Tijd, geld en aandacht

Een huisdier is niet alleen een kooi, eten en een speeltje kopen. Het is zoveel meer dan dat! De aanschaf is misschien goedkoop maar een huisdier is vooral op langer termijn best duur. De meeste dieren moeten wel eens naar de dierenarts, hebben elke dag eten nodig en bij knaagdieren, reptielen en vissen heb je ook spullen voor hun huis nodig. En als je een hond hebt, heb je zelfs nog te doen met de belasting! Ook vergt een huisdier veel tijd en aandacht. Een hond moet je bijvoorbeeld elke dag een paar keer uitlaten. En een knaagdier, reptiel of vis heeft vaak een schoon hok of een schone kom nodig. En een aai over de bol vinden veel dieren ook fijn. Al met al kost dat dus best wat tijd per dag of per week. En weet ook, je kinderen zullen waarschijnlijk na een tijdje klaar zijn met steeds uitlaten of het hok schoonmaken dus dan zal je dit zelf misschien moeten doen!

Samen

Bij alle dieren is het zo, hoe meer soortgenoten hoe beter. Dit geldt vooral voor knaagdieren. Willen je kids graag een konijn, cavia, hamster of een andere knager? Ga er dan vanuit dat ze een maatje nodig hebben. Een maatje die op dezelfde manier met ze praat en waar ze gezellig bij kunnen zitten als jij er niet bent. Dit zijn namelijk van nature groepsdieren, dus als je er dan maar eentje in een hok zet, wordt deze niet gelukkig. Hoe vaak je ook met hem knuffelt of hem aandacht geeft, het is nooit hetzelfde als een soortgenootje. Ik heb helaas en gelukkig dit verschil bij mij eerste konijn gezien. Van een knorrend en agressief konijn werd ze een heerlijke knuffelkont toen ze in een groter hok met ren en een vriendje zat. Daarbij komen we ook gelijk bij de laatste tip.

Ruimte

Hoeveel leuke hokken je ook ziet in de dierenwinkel, deze zijn vaak veel en veel te klein. De meeste dieren hebben flink de ruimte nodig om lekker te kunnen spelen en bewegen. Het meest gelukkigste krijg je ze dus door ze een maatje te geven en lekker de ruimte om te kunnen wandelen, rennen en misschien wel springen.

Samenvatting

Al met al moet je dus op best veel dingen letten. Denk daarom dus nog een keer goed na over je beslissing. Kan jij het dier gelukkig maken? Kan jij zorgen voor genoeg aandacht van jou en zijn/haar soortgenoten, eten en ruimte? Het kost misschien veel van je geld en tijd maar je krijgt er zoveel liefde voor terug! Wil je toch nog méér informatie? Kijk dan even op deze site.

Heb jij nog wat tips of heb je een andere vraag? Laat het ons vooral weten, we helpen je graag verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.