Praat ik plat?!

“Natuurlijk praat ik tegen mijzelf, soms heb ik advies van een expert nodig”

plat praaten
Credits: John Applegate

De laatste tijd heb ik van verschillende mensen gehoord dat ik een beetje plat praat. Zelf hoor ik het niet of heb ik er geen flauw idee van of het ook zo is. Maar ik dacht, dit is een mooi moment om het én even te peilen bij de mensen die ik ken, én om het te hebben over de mooie dingen uut Twente die ik van mijn moeder heb geleerd. Nu krijg ik misschien ruzie met mensen die plat, Twents en Achterhoeks allemaal verschillend vinden, maar er valt voor mij nog wat te leren en weet nu dus ook niet alles of wat het verschil nou is. Ik weet in ieder geval dat ik het allemaal hartstikke tof vind klinken!

Oerend Hard

Als er één liedje was dat geen kinderliedje was die mijn moeder vroeger vaak voor mij zong, dan was dat Oerend Hard wel. Het begon natuurlijk al met “Ik zegge oeh, OEH. Ik zegge aah, AAH”. Maar ze heeft het blijkbaar zo vaak gezongen dat het helemaal in mijn systeem is gaan zitten. Ik heb genoeg keren meegemaakt dat Oerend Hard ergens op kwam en ik keihard ging meezingen en dat ik vervolgens allemaal rare blikken kreeg. Nou, ik vind het pas raar als je dit niet keihard meezingt als dit op komt!

Klean Duumpke

Ook was er altijd een gedichtje wat mijn moeder helemaal op zei. Helaas kan ik het niet terug vinden en het helemaal gaan uittypen vraagt om fouten. Maar het was een hilarisch gedichtje in het Twents over Klein Duimpje. Wat ik hier vooral van onthouden heb is dat het gras aan zijn neus kietelde. Ook dit wou ik als kindje helemaal uit mijn hoofd leren maar dat is helaas niet gelukt. Hopelijk vinden we het boekje nog een keer waar ie in staat zodat ik het alsnog kan leren!

Dat zijn kort even twee dingen die ik dankzij mijn moeder helemaal geweldig vind. Mijn moeder kent dat trouwens doordat ze uit Enschede komt, mocht je je dat afvragen. En ik? Ik ben een echte Apeldoorner, dus volgens sommige heb ik ook de Apeldoornse R. Daar weet ik het bestaan niet van, maar het zal.

Maar nu de grote hamvraag aan de mensen die mij kennen, vind jij dat ik plat praat? Ik ben benieuwd!

2 Reacties

  1. Ik ben wel héél benieuwd wie dat tegen jou gezegd hebben. Dit doet mij denken aan een vakantie lang geleden waar een vakantievriendinnetje tegen mij zei dat ik met een accent praatte. Punt was; zij was degene die met een accent uit het oosten van het land praatte. Omdat zij alleen dat kende dacht ze dat ik degene was met een accent xD
    Anyway, ik heb je nooit plat horen praten. Als dat zo was geweest, had ik je niet kunnen verstaan 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.